Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Η συμβολή των βιταμινών στη παραγωγή ενέργειας!



Καταλυτικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού παίζουν οι βιταμίνες οι οποίες μπορούν να προσληφτούν μέσω της διατροφής αλλά πολλές φορές δεν επαρκούν ώστε να καλυφτούν όλες οι ανάγκες σε αυτές. Η λέξη βιταμίνη προέρχεται από το λατινικό vita που σημαίνει ζωή και αποδεικνύει ότι οι ουσίες αυτές αποτελούν απαραίτητα για τη ζωή συστατικά, οπότε γίνεται κατανοητό το πόσο σημαντικό ρόλο έχουν στον οργανισμό και στην εύρυθμη λειτουργία αυτού.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η διατροφή έχει βασικό ρόλο στη καλή λειτουργία του οργανισμού. 

Όταν μία διατροφή είναι ισορροπημένη, περιλαμβάνοντας όλες τις ομάδες τροφών είναι ικανή να εφοδιάσει τον οργανισμό με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Παρόλα αυτά, η σύγχρονη διατροφή παρουσιάζει έλλειψη σε βασικά συστατικά, επειδή καθημερινά καταναλώνονται ελάχιστα φρέσκα τρόφιμα, με χαμηλή αρκετές φορές περιεκτικότητα σε βιταμίνες. Έτσι, ανάλογα με την ηλικία, το βάρος, το φύλο και τον τρόπο ζωής συστήνεται συχνά και η χορήγηση βιταμινούχων συμπληρωμάτων, τα οποία πολλές φορές είναι μεμονωμένες βιταμίνες ή συνδυασμός
πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής.

Κύριο γνώρισμα τους είναι ότι μπορούν να χαρίσουν στον οργανισμό ενέργεια. Από μόνες τους δεν συνιστούν πηγή ενέργειας που απελευθερώνεται με τη λήψη. Ωστόσο, βοηθούν στην απελευθέρωση της ενέργειας που βρίσκεται σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια. Καταλαβαίνουμε με αυτό τον τρόπο ότι οι βιταμίνες είναι οι βασικοί παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν τον οργανισμό και να του χαρίσουν τα απαραίτητα επίπεδα ενέργειας.

Αναφορές
iatropedia.gr
antigiransi.com
webmd.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου